WOW Zadel

Los-paard is gediplomeerd MSFC en gecertificeerd WOW Saddle Fitter. Hier kun je terecht voor diverse wow onderdelen en zadelcheck. Wil je geholpen worden bij een tweedehands wow zadel of op zoek naar een nieuw wow zadel ? Kijk dan op de pagina ‘wow onderdelen’ of  bel vrijblijvend voor meer informatie.

De communicatie tussen ruiter en paard verloopt pas optimaal wanneer het zadel goed past voor beide. Het is teleurstellend om te zien dat ruiters, met alle oprechte bedoelingen, in een kwalitatief goed zadel investeren maar er toch pijn veroorzaakt wordt in de paardenrug. Als wow saddle fitter maar ook als osteopaat zie ik dat spieren kunnen ontwikkelen met een goed passend zadel en de juiste training. Spanning in spieren veroorzaakt door een zadel beknellen de spieren en geven druk op de omliggende weefsels. Hierdoor verminderd de bloedcirculatie en de beweging. Op lange termijn geeft dit irritatie van de zenuwen, pijn, spier afname en uiteindelijk blessures.

Modulaire WOW zadel

Comfortabel en op maat te maken voor ruiter en paard. Bij verandering van het paard is het zadel aan te passen op verschillende onderdelen:

 • Door het verstelbare kopijzer is de breedte van de kamer aan te passen op een Volbloed of een Shire ( 73 tot 143 graden).
 • De lateral flexion in de carbon fiber boom zorgt voor veel schoudervrijheid.
 • De vier luchtkussens van het zadel zijn zacht en aan te passen in de juiste breedte en ondersteuning.
 • Het PPS systeem zorgt voor meer dragend oppervlak en hierdoor minder druk op de schouder.
 • De zitting is in diverse modellen en maten te verkrijgen. 16 t/m 19 inch.
 • De zweetbladen zijn in diverse modellen en maten te verkrijgen, en in verschillende standen te bevestigen.
 • Standaard keuze uit 2 beugelriem haken.
 • Enkele beugelriemen in diverse maten.
 • Diverse singel systemen in het zweetblad verwerkt.

Aanpasbare lucht kussens

Aanpasbare lucht kussens

Verstelbaar tunnelkanaal

De boom

De carbon fiber boom van het WOW zadel heeft flexibiliteit in de breedte en is in de lengte stijf. De voorboom beweegt van links naar rechts op het moment dat het schouderblad van voor naar achter beweegt. Zo zorgt het voor meer schoudervrijheid en geeft het de mogelijkheid tot spier ontwikkeling. In de lengte is de boom stijf, want wanneer er bewegelijkheid is langs de ruggengraat van het paard wordt het gewicht van de ruiter ongelijk verdeeld.

Omdat het ene paard een rechte rug heeft en het andere een wat hollere rug, heeft WOW twee verschillende boomprofielen ontworpen.

Flat “Y” bar

Carbon fiber “Y” bar

Curved “Y” bar

Zweetbladen

Al de zweetbladen kunnen 2,5 cm naar voren of naar achteren worden gezet. Dit is een belangrijk getal, omdat er maar 5 cm verschil zit tussen een dressuur en een spring zweetblad. Afhankelijk van de verhouding tussen de lengte van het boven-en onderbeen van de ruiter en de vorm van de borstkas van het paard kunnen de zweetbladen hierop aangepast worden.

Singelsystemen

Ieder paard heeft een individuele singelplaats. De zadelligging kan hierdoor beïnvloed worden. Het singelsysteem in het WOW zadel heeft diverse opties om zich aan de verschillende posities aan te passen.

Dubbele beugelriem haken

Alle WOW zittingen hebben een unieke dubbele beugelriemhaak. Dit biedt de mogelijkheid de beugelriem op twee manieren te bevestigen en geeft de ruiter de gelegenheid om de beenligging aan te passen voor het springen of dressuur. De lengte van het boven- en onderbeen van de ruiter bepaald de keuze van de beugelriemhaak.

PPS

Het WOW kussen systeem is eigenlijk een verlengstuk van de boom. Wij noemen dit Pointless Panel System of PPS. De meeste kussens zijn voornamelijk gemaakt van leer of soort gelijke materialen. Door hun zachte natuur geven ze echter weinig ondersteuning aan de boom. Hierop heeft WOW een kussen ontwikkeld welke:

 • De boom ondersteunt.
 • Het teniet doen van de druk van de stijgbeugels en van de boom.
 • Het groter maken van het dragend deel van de boom om zo een groter en meer dragend oppervlakte in het zadel te krijgen.
 • De plaat kan meebewegen met de beweging van het paard en ondertussen een gelijkmatige druk blijven geven.
 • De vierkante centimeters van ondersteuning die dit zadel geeft zijn veel groter dan dat van een Westernzadel.
 • Deze extra lange ondersteuning geeft minder druk op de schouder en geeft het paard meer bewegingsvrijheid.

Flair systeem

Het WOW kussen systeem is gevuld met vier lucht compartimenten lokwel het flair systeem. Dit biedt de volgende voordelen:

 • De kussens zijn zacht, flexibel en hebben een gelijkmatig oppervlak zonder drukpunten.
 • Doormiddel van zadeldrukmetingen is bewezen dat de flair kussens het beste comfort bieden voor een paard.
 • Lucht kussens zijn aan te passen voor ruiter en paard terwijl de ruiter in het zadel zit.
 • In combinatie met de “Lateral Flexion” van de boom veel minder druk op de schouder, dus meer bewegingsvrijheid voor het paard.