Hoe ziet een behandeling eruit

Voorafgaand aan de behandeling wordt een anamnese afgenomen. Door een groot aantal punten in beeld te brengen, zoals: blessures uit het verleden, eventuele klachten, voeding, training etc. wordt een goed beeld van het paard verkregen. De behandeling vindt plaats bij jou op stal in de eigen omgeving.

Vervolgens wordt het paard bekeken tijdens de beweging om de mobiliteit en gangen te beoordelen. Daarna wordt het paard geheel onderzocht, waarbij de mobiliteit van de wervelkolom, spanningen in de spieren en rond de organen, het heiligbeen en de benen worden getest. Hierna worden de wervelkolom, de huid en het onderhuids bindweefsel via verschillende technieken vrijgemaakt van blokkades. De organen krijgen daardoor de mogelijkheid om beter te bewegen en zullen weer in staat zijn om goed te functioneren. De spieren worden zo nodig extra behandeld door middel van dry needling, Jack Meagher massage (triggerpointmassage) en fascia release voor optimale ontspanning.

Ieder beetje spanning ergens in het lijf heeft zijn weerslag op het bewegingspatroon. Dit bepaalt of een paard zijn gewicht goed over vier benen kan verdelen, kan ontspannen en rechtgericht kan worden. Door de jarenlange ervaring en de opleidingen die zijn gevolgd, kan het paard op veel verschillende manieren worden losgemaakt. Los-paard behandelt het lichaam altijd in zijn totaliteit en verhelpt de problemen door middel van zachte directe en indirecte manuele technieken op de drie systemen. Zo wordt het zelfherstellend vermogen van het lichaam in werking gezet.

Een osteopathie all in behandeling duurt ongeveer een uur. Afhankelijk van de problemen is het niet altijd mogelijk om alles in 1 behandeling op te lossen. Hoe langer het probleem aanwezig is, des te meer tijd het paard nodig heeft om los te komen. In een osteopathie all in behandeling gebruikt los-paard alles wat op dat moment nodig is voor het paard. Dit kan zijn:

  • Osteopathie
  • Craniosacraal therapie
  • Diverse massagetechnieken
  • Dry needling
  • Fascia release
  • Connectie sensor
  • Essentiële oliën
  • Bemer mat
  • Hirudo therapie (bloedzuigertherapie op afspraak)

Alle therapieën kunnen ook afzonderlijk ingezet worden indien men daar voorkeur voor heeft. De ervaring leert echter het putten uit diverse combinaties de behandeling juist kunnen versterken. In sommige gevallen is het mogelijk om de behandeling te ondersteunen met essentiële oliën. De samenstelling van de olie wordt speciaal op het dier afgestemd, zodat de eigenaar het paard zelf kan nabehandelen. Deze essentiële oliën zijn van zeer hoge kwaliteit en niet bij de prijs van een behandeling inbegrepen.

Voorafgaande maatregelen

Zorg dat het paard droog en schoon is.
Het paard niet vlak voor de behandeling rijden of longeren, om te voorkomen dat het paard bezweet is of nog warm van het werk.
Bij entingen dient er een paar dagen tussen te zitten voordat men kan behandelen.
Na een intensieve tandartsbehandeling dienen er 1-2 weken tussen te zitten om te behandelen.
Een dragende merrie wordt alleen behandeld in overleg en afhankelijk van het type probleem. De merrie kan ongeveer 8 weken nadat het veulen geboren is worden behandeld.

Wanneer wordt een paard niet behandeld:

Bij acute problemen, zoals bijvoorbeeld: slokdarmverstoppingen, acute kolieken, acute kreupelheden en koorts dient men de dierenarts in te schakelen.

Na de behandeling

  • Wordt afhankelijk van de bevindingen een aantal dagen rust geadviseerd.
  • Dient het paard minimaal 15-30 minuten aan de hand te stappen om onder andere zijn afvalstoffen kwijt te raken.
  • Mag de dagen erna onbeperkt aan de hand gestapt worden evenals weidegang en paddock.
  • Krijg je advies over de trainingsopbouw.
  • Heeft het paard 2 dagen tot soms een week hersteltijd nodig met daarna een periode van rustige opbouw van het werk. Dit kan invloed hebben op je wedstrijdschema.

Door de behandeling is het weer mogelijk voor het paard om terug in balans te komen en te resetten. Om dit effect te versterken, kun je bepaalde oefeningen meekrijgen om de spieren weer op hun ‘normale’ functioneren aan te spreken. Dit kan zowel aan de grond of onder het zadel nodig zijn. Wanneer het paard beter in balans is, zal het losser in zijn lijf blijven en kan het kracht ontwikkelen.

Preventief behandelen

Een osteopathie all in behandeling is vaak curatief, maar kan ook preventief gegeven worden. Dit wordt veelal toegepast wanneer men al bekend is met de positieve effecten hiervan en geleerd heeft vroegtijdig de signalen te herkennen die het paard afgeeft. Elk paard ligt wel eens vast of valt wel eens een keer. Het paard kan daardoor blokkades oplopen. Blokkades worden echter niet altijd direct opgemerkt. Om te voorkomen dat deze blokkades in een later stadium klachten gaan geven en problemen veroorzaken, laten steeds meer mensen hun paard één of twee keer per jaar preventief nakijken en eventueel behandelen.

In een behandeling gaat los-paard op zoek naar oorzaken van problemen. In sommige gevallen is het noodzakelijk patronen te doorbreken. Het is dan ook belangrijk dat de eigenaar open staat voor verandering. Soms is het een uitdaging om ingesleten werkwijzen te veranderen, zeker als men het paard nooit anders heeft gekend. De ervaring leert echter dat kleine aanpassingen tot enorme verbeteringen kunnen leiden. Vaak wordt de term ‘natuurlijke scheefheid’ genoemd om de onbalans of problemen van een paard te verklaren. Door de positionering van de organen is een paard van nature namelijk niet volledig symmetrisch. Een gezond paard zal deze onbalans zelf kunnen opvangen en wordt hier niet asymmetrisch van. Een paard met een onderliggend probleem zal echter altijd compenseren in het lijf. Het probleem en de compensatie zullen dan opgelost moeten worden.

Hoeveel behandelingen zijn nodig?

Dit is afhankelijk van de aard en duur van het probleem. Ook de leeftijd speelt hierin een rol evenals de mate waarin het paard belast wordt. Na 1 behandeling is in de meeste gevallen al veel verschil merkbaar. De tijd die tussen de behandelingen zit kan variëren van 2-6 weken, afhankelijk van het probleem en de toestand van het paard. Het paard heeft de tijd nodig om met het ‘nieuwe’ afgestelde lichaam om te gaan. Training speelt hierin een belangrijke rol. Doel is het paard uiteindelijk blokkade vrij te laten bewegen en jou zoveel mogelijk inzichten mee te geven hoe dit te onderhouden. Om te voorkomen dat blokkades weer tot problemen gaan leiden, is twee keer per jaar ondersteunend behandelen meestal voldoende.