Acupunctuur
Acupunctuur is een onderdeel van de traditionele Chinese geneeskunde en wordt in China al minstens 3000 jaar toegepast bij mens en dier. Het is een holistische geneeswijze waarbij je het lichaam als geheel benaderd. In een lichaam stroomt levensenergie Chi door de energiebanen ook wel meridianen genoemd. Deze meridianen verbinden de inwendige organen met de buitenzijde van het lichaam. Er zijn 12 meridianen die zowel aan de rechter- als linkerzijde over het lichaam lopen. Er bestaat ook nog een rug- en buikmeridiaan maar die zijn niet gekoppeld aan een inwendig orgaan zoals de rest. Bij een verstoring kan het lichaam niet optimaal functioneren en raakt uit balans met als gevolg het ontstaan van ziektebeelden en bewegingsbeperkingen. Door middel van het stimuleren van de juiste acupunctuurpunten kan het lichaam weer in balans komen, goed functioneren en het zelf genezend vermogen weer optimaal benutten.Volgens de Chinese filosofie is een paard gezond wanneer zijn Chi regelmatig en ongestoord door het lichaam blijft circuleren en yin & yang met elkaar in evenwicht zijn.
Principe van acupunctuur
Op de meridianen liggen de acupunctuurpunten. Door de meridianen en acupunctuurpunten af te tasten kun je voelen waar in het lichaam pijn of problemen aanwezig zijn waardoor de energie niet kan doorstromen, zo wordt er een Chinese diagnose gesteld.
Door het aanprikken van deze acupunctuurpunten heffen we de blokkades op zodat de energie vrij kan gaan stromen. Hierdoor wordt pijn opgeheven, spierblokkades losgemaakt en kunnen orgaan- en stofwisselingsproblemen behandeld worden.
Energie kan door het aanprikken verhoogd (stimulatie) of verlaagd worden (sedatie), afhankelijk van wat er nodig is tijdens de behandeling. Acupunctuurnaalden blijven meestal enkele minuten tot een half uur in het lichaam, afhankelijk van de ernst van de kwaal.
De frequentie van behandeling varieert van éénmalig tot wekelijks, afhankelijk van de aard van het probleem.
Na de behandeling wordt aangeraden het paard 24 uur te laten rusten, dit heeft te maken met de energiecyclus.
Ik gebruik de acupunctuur graag als aanvulling en ondersteuning van de andere therapieën om het lichaam te helpen bij het herstel. Acupunctuur kun je ook heel goed preventief toepassen. Een ander bijkomend voordeel van acupunctuur is dat men het dier als geheel aanpakt en niet slechts de klacht.
Werking en effecten van acupunctuur
De werking van acupunctuur kan het best als volgt worden gezien. Acupunctuur heeft invloed op het zenuwstelsel. De honderden acupunctuurpunten zijn te vinden in de buurt van vrije zenuwuiteinden, kleine bloed- en lymfevaten en mestcellen (cellen die deel uitmaken van het immuunsysteem).
Effecten acupunctuur
- Vrijstellen van endorfines die pijn doen verminderen (wetenschappelijk bewezen!)
- Lokaal wordt de bloedtoevoer gestimuleerd en het weefsel rondom het acupunctuurpunt ontspant
- Verminderen van spierkrampen en stijfheid
- Stimuleren van bloedtoevoer waardoor toxines afgedreven worden en blessures sneller genezen
- Bevorderen van ‘mentale koelheid’ en kalmte, om prestaties te verbeteren
- Er gaan signalen naar het ruggenmerg via zenuwbanen
- Het heeft een centraal effect. Door functionele MRI is aangetoond dat er verschillende effecten op de hersenen te zien zijn door de stimulatie van acupunctuurpunten
- Vrijstellen van cortisones waardoor zwellingen verminderen
- Het heeft invloed op het hormonale systeem. De niveaus van de natuurlijk aanwezige (pijnstillende) stoffen in het centraal zenuwstelsel worden beïnvloed
- Versterken van het immuunsysteem
Indicaties acupunctuur
- Vroegtijdig opsporen en dopingvrij behandelen van blokkades en blessures
- Diagnose stellen van orgaandysfuncties en stofwisselingsproblemen
- Losmaken van spieren
- Pijnbestrijding
- Gedragsproblemen
Acupunctuur is een uiterst veilige methode van behandelen die geen blijvende bijwerkingen heeft.