Fascia release

Los-paard werkt door middel van diverse zachte behandelmethodes in op de 3 fascia lagen van het lichaam. Het paard wordt onderzocht op bewegingsverlies in deze lagen. Door de beweeglijkheid te bevorderen wordt het lichaam in staat gesteld om de weefselvloeistoffen weer door te laten stromen. Hierdoor krijgt het lichaam de mogelijkheid te genezen en zo gezond en klachtenvrij te functioneren. Fascia omringt, beschermt en ondersteunt alle weefsels zoals pezen, spieren, bot, ligament, bloedvaten, zenuwen, gewrichten en organen van het lichaam. Hierdoor geeft het structuur aan het lichaam en zorgt het voor flexibiliteit en beweging. Afhankelijk van de lokalisatie en de functie ter plekke kan fascia heel elastisch (spieren, organen) tot juist vooral heel sterk en straf (hersenvliezen, botvlies) zijn. De mate van elasticiteit bepaalt ons vermogen tot vrij kunnen bewegen en functioneren. In gezonde toestand kunnen de vloeistoffen relatief gemakkelijk van het ene fasciale compartiment naar het volgende blijven stromen en zit er beweging in de fascie-lagen onderling zoals bij de organen.
Bij bijvoorbeeld een litteken, trauma, verstapping of na een operatie wordt de doorstroming onderbroken en kan de fascie verdraaid en gecomprimeerd worden waardoor het zijn mobiliteit kwijt raakt. Zo komt het weefsel op spanning te staan en wordt het beperkt in de doorstroming van de vloeistoffen. Op deze manier worden trauma’s opgeslagen in de fascia-structuren. Wanneer deze verstoring lang aanhoudt, is het lichaam niet meer in staat om zelf te herstellen. Het gevolg hiervan is minder beweeglijkheid van het weefsel waardoor diverse klachten kunnen ontstaan. Soms ontstaan er ook problemen in de fascie door onverwerkte fysieke of emotionele trauma’s. Via het werken met de fascie kun je zo verband leggen tussen fysieke en emotionele klachten.

Fascie bijkt gevoelig voor verstoringen en trauma’s wat problemen en klachten kan veroorzaken in ons bewegingsapparaat, onverklaarbare pijn kan opleveren en kan bijdragen aan onverklaarbare lichamelijke klachten. Met zachte manipulatieve technieken is het mogelijk hiermee te werken.